Новостной блок

Ходячий робот фирмы «Одетикс»

Это именно тот случай, когда «милого» можно узнать не только по внешнему облику, но и по походке. Ходячий робот фирмы «Одетикс» (США) имеет шесть ног, обеспечивающих ему маневренность, и отличается от множества своих собратьев, предназначенных для работы в опасных зонах (например, на атомных электростанциях или химических производствах), не только конструкцией, но и способностью на ходу изменять свой рост и походку.


Подробнее ...
Главная


Si të gjesh nëse kartela video punon në një kompjuter portativ

 1. Opsioni 1: Inspektimi vizual
 2. Metoda 2: Kontrolloni performancën në softuer të specializuar
 3. Metoda 3: Testimi i hollësishëm
 4. Metoda 4: Kontrolloni me veglat standarde të Windows
 5. Kontrolloni internetin

Një kartë video është një nga komponentët më të rëndësishëm të një kompjuteri, i cili përcakton performancën e tij në lojëra dhe programe profesionale që janë disi të lidhura me përpunimin e grafikut. Edhe për shfaqjen e saktë të videos në faqet duhet të paktën disa karta më shumë ose më pak moderne grafike.

Edhe për shfaqjen e saktë të videos në faqet duhet të paktën disa karta më shumë ose më pak moderne grafike

Nevoja për të kontrolluar performancën e kartës video shfaqet në rastet kur cilësia e përshtatësit bëhet në pyetje ose me kusht që ta keni zëvendësuar atë më parë. Vlefshmëria kërkohet jo vetëm për të zbuluar ndonjë defekt, por për të vlerësuar mundësitë e performancës.

Vetë procesi i verifikimit mund të ndahet me kushte në disa lloje:

 • Inspektim vizual;
 • Kontrollimin e karakteristikave të kartës video në programe të veçanta dhe / ose mjete;
 • Kryerja e testit të stresit në programe të veçanta;
 • Verifikimi i performancës duke përdorur veglat standarde të Windows.

Testimi i softuerit nënkupton inspektimin e performancës aktuale dhe kryerjen e testeve të stresit gjatë së cilës do të matet performanca e një karte video nën kushte të ndryshme të ngarkesës. Duke analizuar të dhënat e marra, mund të përcaktoni se sa mirë punon kartela video.

Testimi rekomandohet vetëm kur keni ndonjë bazë për këtë. Për shembull, para se të instaloni një lloj lojëje / programi të vështirë që kërkon burime të bërthamës grafike të kompjuterit. Shumë shpesh, ekzekutimi i testit të stresit në një kartë video nuk rekomandohet, pasi kjo mund të ndikojë negativisht në punën e saj në të ardhmen.

Opsioni 1: Inspektimi vizual

Nëse kohët e fundit filloi të vëreje një rënie të konsiderueshme në ecurinë e një karte video dhe fakti që shpesh është bërë shumë e nxehtë, rekomandohet që së pari të kryeni një inspektim vizual për dëmtim ose kontaminim. Rekomandohet të përdoret provimi vizual në rastet e mëposhtme:

 • Në lojërat kompjuterike dhe programet grafike të specializuara, bugs filluan të shfaqen dhe / ose u ndalën në të gjitha. Gjithashtu, ata mund të heqin seriozisht performancën. Ky rregull zbatohet në rastet kur më parë ky apo ai program / loja u fillua dhe punoi pa asnjë ankesë;
 • Kur shikoni një video në një lojtar në një kompjuter ose në një shfletues, ajo fillon të ngadalësohet ose shfaqen probleme të tjera me rishikimin e tij;
 • Ka gabime të shpeshta. Ndonjëherë ose shpesh ju mund të shihni "Blue Screen of Death" ;
 • Artikuj të ndryshëm shfaqen në ekran. Për shembull, bare me ngjyra, pixels, zona të errëta ose shumë të ndritshme;
 • Cilësia e grafisë bie ndjeshëm dhe kompjuteri merr kohë të gjatë për të përpunuar edhe operacione të thjeshta;
 • Asgjë nuk shfaqet në ekran ose shfaqet qull i piksave me ngjyra.

Këto probleme nuk lidhen gjithmonë me përshtatësin e videos. Shpesh ata mund të shkojnë së bashku me të, për shembull, nëse lidhësit, vetë ekranin, shoferët e vjetëruar, etj, keqfunksionim. Sidoqoftë, rekomandohet të kontrolloni kartën video për dëmtime të jashtme.

Në rastin e një laptop, kjo do të kërkojë analizën e rastit, i cili mund të prodhohet sipas udhëzimeve të mëposhtme:

 1. Hiqeni laptopin nga fuqia. Opsionale hiqni baterinë nga rasti i saj.
 2. Hiqni mbulesën e pasme. Në shumicën e rasteve, dizajni ju lejon të hiqni atë me heqjen e bulonave dhe / ose heqjen e kutive. Megjithatë, ekzistojnë ato modele ku nuk do të jetë e mundur të hiqet mbulesa pa ndërhyrjen e specialistëve. Për fat të mirë, modele të tilla janë shumë të rralla.
 3. Shqyrtoni "brendësinë" e laptopit për çdo defekt fizik, të tilla si gërvishtjet, blisters, etj. Video patate të skuqura në laptopë mund të kenë një pamje të ndryshme, por më shpesh mund të identifikohet nga etiketa e prodhuesit, për shembull, AMD ose NVIDIA.
 4. Nëse gjatë inspektimit u gjetën shumë pluhur dhe mbeturina brenda lëndës, rekomandohet pastrimi i saj. Ndoshta ishte për shkak të pluhurit që të gjitha problemet ishin.

Metoda 2: Kontrolloni performancën në softuer të specializuar

Me ndihmën e programeve të specializuara, ju mund të shikoni karakteristikat e një karte video, si dhe të kryejnë teste primitive për performancën e saj. Konsideroni ndërveprimin me kartën grafike në shembullin e programit AIDA64. Ajo ka një ndërfaqe relativisht të qartë me mbështetjen për gjuhën ruse.

Shih gjithashtu:
Si të overclock një kartë grafike AMD Radeon (AMD Radeon)
Si të kontrolloni kartën grafike në kompjuter për performancë?
Si për të përcaktuar se cila kartë video është në kompjuter
Si të overclock kartën grafike NVIDIA (Nvidia) GeForce

Së pari ju duhet të dini karakteristikat e kartës video:

 1. Drejtoni programin dhe hapni degën "Shfaq" , e cila gjendet në pjesën e majtë të dritares.
 2. Aty, hapni artikullin "GPU" .
 3. Në pjesën kryesore të dritares do të paraqitet informacioni themelor në lidhje me kartën tuaj video.
 4. Në pjesën kryesore të dritares do të paraqitet informacioni themelor në lidhje me kartën tuaj video

Si shembull, mund të kryesh një provë të vogël të performancës dhe performancës së një karte video, e cila quhet "GPGU Test" :

 1. Në pjesën e sipërme të dritares së programit, zgjeroni menunë e kontekstit të elementit "Shërbim" .
 2. Atje zgjidhni opsionin "Test GPGPU" .
 3. Atje zgjidhni opsionin Test GPGPU

 4. Do të fillojë një dritare provë. Nëse keni disa karta grafike të integruara në një kompjuter portativ, atëherë duhet të shënoni atë që po provoni për momentin. Lista e kartave video është e vendosur në krye të dritares.
 5. Pasi të keni zgjedhur kartën e dëshiruar video, duhet të klikoni në butonin "Start Benchmark" . Testi do të kandidojë.
 6. Testi do të kandidojë

 7. Testimi do të kryhet në 12 parametra të ndryshëm, të cilat do të kërkojnë njëfarë kohe. Koha që duhet për të kryer procedurën do të ndryshojë në varësi të karakteristikave të kompjuterit tuaj.
 8. Kur testi të përfundojë, klikoni butonin "Rezultatet" për t'i ngarkuar ato në një skedar të veçantë. Është e mundur që parametrat me të cilat kryhet kontrolli nuk ju tregojnë shumë për atë, por ato mund të jenë të dobishme për punonjësit e qendrave të shërbimit dhe specialistë të tjerë nëse i vizitoni ato.
 9. Është e mundur që parametrat me të cilat kryhet kontrolli nuk ju tregojnë shumë për atë, por ato mund të jenë të dobishme për punonjësit e qendrave të shërbimit dhe specialistë të tjerë nëse i vizitoni ato

Metoda 3: Testimi i hollësishëm

Nëse në fazat e mëparshme nuk ka pasur probleme në punën me një kartë video, atëherë mund të kryeni testime në thellësi. Është bërë më shumë në mënyrë që ju të mund të llogaritni saktësisht potencialin e kartës suaj video kur përdorni programe të rënda dhe / ose gjatë overclocking saj.
Për të kryer analiza stresi, duhet të përdorni softuer të specializuar, për shembull, programin FurMark:

 1. Hapni programin. Në ndërfaqen e saj ju mund të shihni temperaturën aktuale të kartës suaj video dhe një përmbledhje të shkurtër të karakteristikave.
 2. Më poshtë mund të caktoni cilësimet për të cilat do të kryhet testimi. Për shembull, aty mund të vendosni manualisht rezolutën e ekranit ose zgjidhni një version të gatshëm nga prezervativët e paraqitur.
 3. Pas kryerjes së cilësimeve të nevojshme ose duke i lënë ato në parazgjedhje, klikoni mbi butonin "Testimi i stresit GPU" .
 4. Pas kryerjes së cilësimeve të nevojshme ose duke i lënë ato në parazgjedhje, klikoni mbi butonin Testimi i stresit GPU

 5. Një dritare do të shfaqet me një paralajmërim se përshtatësi i videove do të jepet një ngarkesë e madhe që do të shkaktonte që ajo të mbinxehte. Kliko në "SHKO!" Për të filluar testimin.
 6. Për të filluar testimin

 7. Procesi i testimit nuk mund të shfaqet menjëherë, prandaj prisni që ajo të shfaqet për disa sekonda. Pasi të duket, duhet të shihni në ekran cilësinë e unazës, e përbërë nga një numër i madh i qimeve të hollësishme.
 8. Thelbi i këtij testi është se ky unazë do të fillojë të lëvizë, gjatë së cilës flokët do të ndryshojnë pozicionin e tyre, duke krijuar një ngarkesë në kartën grafike dhe procesorin e kompjuterit. Gjatë testit, mund të monitoroni temperaturën e kartës video dhe disa parametra të tjerë në pjesën e poshtme të dritares. Nëse temperatura tejkalon 80 gradë dhe vazhdon të rritet, testi do të duhet të përfundojë duke shtypur butonin ESC .
 9. Nëse temperatura tejkalon 80 gradë dhe vazhdon të rritet, testi do të duhet të përfundojë duke shtypur butonin ESC

Cilësia e animacionit të rrjetit duhet të gjykohet mbi cilësinë e vetë kartës video. Nëse lëviz në rrëmujë, disa pjesë të tij nuk janë punuar, atëherë ka shumë të ngjarë që ka disa probleme në funksionimin e kartës video. Kohëzgjatja normale e testit pa mbinxehje dhe varje serioze varion nga 10 në 20 minuta.

Metoda 4: Kontrolloni me veglat standarde të Windows

Nëse gjeni ndonjë problem të dukshëm gjatë testit të stresit ose një testi të thjeshtë të përshkruar në metodën 2, rekomandohet të shihni statusin e kartës video duke përdorur programin standard të Windows:

 1. Telefononi linjën "Run", duke përdorur kombinimin kyç Win + R. Aty hyjnë komanda: dxdiag

  Për ta aplikuar atë, shtypni Enter ose "OK" .

 2. Aty hyjnë komanda: dxdiag  Për ta aplikuar atë, shtypni Enter ose OK

 3. Mjet diagnostikuese nga DirectX do të hapet, ku ju duhet të hapni skedën "Screen" .
 4. Kushtojini vëmendje dritares me titullin "Shënime" . Nëse u gjet ndonjë problem, aty do të shfaqet një mesazh përkatës.
 5. Nëse u gjet ndonjë problem, aty do të shfaqet një mesazh përkatës

Kontrolloni internetin

Në disa vende, duke përfshirë burimet zyrtare të prodhuesve të kartave video, mund të gjeni një ofertë për të kontrolluar pajisjen tuaj në internet. Për fat të keq, nuk duhet të presim verifikim adekuat, sepse në rastin më të mirë do t'ju kërkohet modeli aktual i kartës video dhe ta krahasoni atë me aftësinë për të kandiduar dhe funksionimin e duhur të disa lojrave. Megjithatë, kartela video nuk përdoret vetëm në lojëra, përveç faktit që ju e dini nëse Fifa mund të shkojë apo jo, nuk do të ndihmojë në zbulimin e problemeve me pajisjen.

Bazuar në këtë, është më mirë të përdorni shërbimet e provuara për të zgjidhur problemet dhe testimin e kartave video. Shërbimet në internet nuk janë në gjendje të ofrojnë një zgjidhje adekuate.

Читайте нас:

Голосование

Какой раздел вам наиболее интересен?
 
Яндекс.Метрика